Често задавани въпроси за бебешкия сън

Ето няколко въпроса на майки свързани със съня. Секцията се обновява редовно. Ако искате да попитате въпрос, който не откривате тук, не се колебайте, а веднага се свържете с нас като ни пишете на електронната поща или на фейсбук страницата.

Промяна на температурата през нощта?

Когато бебето ви е много малко не може да регулирате температурата до изпотяваща или охлаждаща до треперене. Много е важно да помогнете на бебето като настроите безопасна температура. Температурата в стаята не трябва да надвишава 18 градуса по Целзии. Завивките трябва да бъдат леки и памучни, а главата никога не трябва да е покрита.

Кога започват да сънуват бебетата?

Вярвате или не проучвания показват, че мозъкът започва да има активност в областта на сънищата още от утробата

Кога бебето научава разликата между ден и нощ?

Бебетата научават разликата между ден и нощ на около 2-3 месеца. Новородените не разбират автоматично кога е време за сън. Спят и се събуждат по всяко време на деня и нощта. С порастването на бебето то започва да спи предимно през нощта и спи на все по-кратки периоди през деня. Това се случва около 3-тия месец, понякога и малко по-рано

Биологичния часовник на бебето се влияе от редица фактори. Интериорния циркаден часовник на бебето разположен в зоната на мозъка наречена хипоталамус помага да се разбере разликата между деня и нощта. Циркадния часовник работи просто така, има нужда от външни елементи като светлина и тъмнина, интензивност на шума, времето на хранене. И отговаря за условия като телесна температура, глад и нива на специфични хормони.

Искам да премахна нощните хранения. Вярно ли е, че даването на вода вместо мляко обезкуражава събуждането?

Не. За да прекъснете нощното хранене трябва първо да сте сигурно, че бебето ви няма нужда от мляко вечер.Това започва да се случва след 7 килограма, а даже още по-добре след 6-тия месец.Преди това е много вероятно бебето ви да иска да се храни през нощта. Докато дойде периода в който бебето ви не се буди толкова често до коло 3-тия месец трябва да сте сигуни, че бебето си изяжда цялото последно хранене и не заспива с бутилка или на гърдите. Така бебето не свързва съня с бутилката и спи независимо.

След 4-тия месец може да започнете да давате на бебето вода при някои събуждания, но само ако се е отучило да спи с бутилка или на гърда.

Бебето ми не спи повече от 2 часа. Напълно съм изтощена. Може ли да ме посъветвате как да се организирам през деня?

Тази ценна, но изтощителна първа седмица сънят е тясно свързан с храненето на бебето. Много новородени имат нужда от хранене на 2 часа. Оптайте се да си водите дневник, за да имате ясна представа за навиците на детето ви и да разберете дали има повтарящи се рутини. Бебетата на тази възраст имат нужда от много прегръдки и люшкане. Може да изглежда трудно в началото, но това е преиод, който ще остане вечен. Повечето бебета започват да спят повече през нощта след 6-тата седмица, така че през това време не обръщайте толкова внимание на домакинската работа, а осъзнайте, че този период е страхотна инвестиция за емоционалното и психологичното изграждане на бебето и се опитвайте да почивате когато е възможно, докато бебето ви спи.

Кога да започна да обучавам бебето ми да спи?

Обучението на бебето да спи трябва да е естетвен процес, който започва когато бебето ви започва да разбира разликата между деня и нощта. Толкова рано може да помогнете на бебето си като го излагате на светлина през деня и понижите светлината през нощта. С новородено приоритетът ви е храненето на ръце и по между другото, ако се организирате добре може да поставите основите и на добър сън. Ако рано започнете да следвате всяка вечер проста рутина за спане това, ще помогне за вбъдеще бебето да разпознава основните стъпки, които водят към леглото му.

Освен това когато бебето ви е спокойно и унесено помогнето му да заспи в леглото си без хранене или люшкане, за да придобие способността да спи само без да разчита на странични фактори.Но не оставяйте бебето ви да плаче много и да чувства безпокойство при лягане.

Съществува ли по-нежен начин, който контролира плача и помага на 4 месеца бебето ми да спи през нощта?

Да има и въпреки, че може да отнеме повече време също, ще бъде толкова  ефективен. Всичко от което се нуждаете е решителност и търпение.

Започнете с постоянна и последователна рутина за сън 1 час по-рано от обикновенното време за сън. Не се притеснявайте, ако отнеме по-дълго време първия път. Най-добре е да следвате ествествен път по който детето ви да заспи и след това да преместите с часът за спане по-рано. След баня давайте на детето си мляко, не го оставяйте да заспи с бутилката. Помогнете на бебето си да оригне добре и след това го оставете на слънце докато е все още будно, но сънливо. Стойте близо до бебето си като нежно му пишете по гръбчето докато заспи. Може да плаче, но това е от умора. Вие знаете, че то вече е готово за сън когато дойде време за сън.

Когато се събужда през нощта, за да се храни, ако е необходимо и след това го върнете обратно към кревачтето, но още е будно. Накарайте го да се чувства комфортно както предния път. Помагайки на бебето да заспи без да се люшка или храни, ще го научи да бъде самостоятелно в спането и няма да е необходимо да го оставате да плаче. 

Спя в едно легло с дъщеря ми 12 месеца през, които я кърмя, но искам да я преместя в креватчето, защото съм будна цяла нощ. Но когато я преместя в креватчето тя започва да плаче. Какво да правя?

Започнете да прилагате рутина за сън точно преди момента в който знаете, че ще заспи. След баня сложете чисти дрехи, за да я кърмите на стол до креватчето и.  Не я оставяйте да заспи докато я кърмите. След като е нахранена и докато е още будна я дръжте на скута и ................. По време на тази рутина и пейте любима песничка, която вече знае или ще започне да разпознава като песента на спокойното време и след това я оставете в креватчето докато е още будна но заспиваща. Всъщност най-добре е да стоите близо до креватчето и осигурите присъствието си. Така скоро, ще научи, че креватчето е сигурно място и бавно, ще започне да харесва комфорта на леглото точно като вас.

Бебето ми е на 6 месеца, но все още се събужда през нощта и иска да го храня. Какво да правя?

През 6-тия месеца, ако бебто ви е здравословно добре, покачва нормални килограми и е започнало с твърдите храни, няма нужда от хранене вечер поради хранителни причини. Но много често през тази прекрасна възраст бебетата започват да търсят храна много често повече отколкото когато са били новородени. Това е защото изграждате в тяхната мисъл асоцияция хранене със спане.Това означава, че бебето ви може да плаче по време на сън заради храна, защото иска да продължи да спи. Може да го видите дори, че се храни с лакомия, но това не е защото е гладно. Решението е да спрете да го храните когато първоначално се успокои. Оптайте да му прочетете интересна приказка. През нощта намалете храната и оставяйте бебето в креватчето докато е още будно. Първият път, ще видите, че се противопоставя, но ако сте спокойни и решителни и осигурявате на бебето комфорт докато е в креватчето, ще видите, че скоро, ще започне да премахва нощното хранене и така взаимно, ще почнете да се наслаждавате на спокоен и приятен сън през нощта.

Във следната таблица, ще видите минималното тегло и дължина които трябва да има детето през различна възраст, за да знаете дали се буди заради хранителни причини или заради нуждатат от храна на тялото.

Не мога да науча бебето ми, което е на 5 месеца да спи по гръб. Постоянно се обръща. Какво да направя? Да я оставям ли върху корема ми?

Дори бебето да реши да спи върху корема ви пак, ще трябва да е по гръб както я поставяте в началото на вечерта. Според агенцията Lullaby Trust, не е необходимо да стоите будна цяла вечер, за да обръщате бебето, но ако забележите, че е по лице или плаче, защото не може да се обърне, нежно го обърнете обратно. Когато бебето ви е около 6 месеца и може да седи само и да се повдига в поза лазене сам, тогава вече може да спите спокой, защото то, ще избира само как да спи.

Скоро, ще добавим нови въпроси свързани със съня. Останете на линия...