Всичко което искате да знаете за спалните чували

Всичко което искате да знаете за спалните чували.

Какво точно е спален чувал?

Спален чувал е завивка, която се облича специално създадена за бебета. Спалния чувал има отвор на врата и ръцете и обвива бебето, като му помага да остане в една и съща температура през цялата нощ, без обичайните проблеми бебето да се отвие или покрие през глава.

Всички спални чували ли са безопасни?

За да бъде безопасен един чувал дизайна му трябва да отговаря на определени изисквания и да е направен от безопасен матeриал. Ако покрива определени изисквания товага е по-безопасен за вашето бебе. Когато отворите на врата и ръцете са правилен размер, бебето няма опаснот да се изплъзне в или извън спалния чувал, докато свободата на движението в спалния чувал не е ограничена. Това гарантира, че детето ви, ще спи по-спокойно спокойно в една и съща нормална температура.

Компанията Gro е направила подробни изследвания и е осъщетвила задълбочени тестове на своите продукти, за да гарантира, че спалните чували, които предлага са напълно безопасни и отговарят на строгите Европейски и Британски стандарти и законодателства. 

Защо да използвам спален чувал вместо традиционна завивка?

Бебето не може да изрита завивката, коeто означава, че няма да остане отвито, няма да му е студено и няма да събуди цялото семейство заради това.

Бебешките чували помагат на бебетата да спят в една и съща комфортна темпертаура през цялата вечер.

Бебето ви може да се събуди да се раздвижи в кошарата и пак да заспи без да се налага да оправяме завивките му отново.

Спалните чували бързо се превъща в страхотна част от ежедневните навици. Когато обличате детето си в спален чувал то, ще се чувства сигурно като вкъщи и ще знае, че е време за сън дори да сте далеч от вкъщи.

Помага в плавното преминаване от количка към кошара, защото е общата точка между двете.

Забавя възрастта в която детето започва да се обръща и да спи с лице надолу, така че няма нужда да се безпокоите и често да ставате, за да обръщате обратно детето си.

Не позволява на бебето да се покатери по кошарата което осигурява повече сигурност докато бебето расте и озрява.

Как да обличам детето си под спалния чувал?

Зависи колко е дебел спалнич чувал (какъв тог) и каква е температурата в стаята. В таблицата по-долу може да видите как да обличате детето си според следното:

Независимо от това всяко бебе е различно и скоро, ще разберете сами кое е най-доброто за вас Поставете ръце върху гърдите на бебето и според това какво чувствате, щв раберете дали е облечено подходящо. Ръцете не винаги са правилен индикатор, защото ръцете на бебетата по-често са студени.

Каква дебелина (Тог) спален чувал да използвам?

Спалните чували 3,5 са подходящи за по-студено време за зимата. Спалните чували 2.5 са идеални за зимата, есента и пролетта и с подходящи дрехи под спалния чувал може да се използва и за някои по-студени летни нощи. Ако стаята ви е с температура под 20 ° C, препоръчваме ви да използвате спален чувал 2.5 тог. Но ако температурата на стаята ви е винаги над 21 ° C препоръчваме да използвате спален чувал 1 тог. Често майките обличат децата си с 2.5 тог през нощта когато е по-студено и с 1 тог през деня когато температурата вкъщи е по-висока.

Спалните чували 0.5 Тог са за по-горещи летни дни когато температурата се повишава повече.

Защо да взема на детето си 2.5 тог спален чувал когато моята завивка е 5,6 или 12 тог?

Педиатрите препоръчват завивките на бебето да бъдат по-леки. От наши проучвания и отзиви от родители, спалните чували 2.5 са задължителни за зимата в България, а 1 тог за пролетта и есента. Спалния чувал обвива правилно тялото на бебето и изолира горната и долната част, създавайки топъл джоб с въдух около бебето.

2.5 тог е идеален за използване през цялата година с изключение на горещите дни когато трябва да използвате 1 или 0.5 тог.  Спалния чувал 2.5 е идеален и за вашите пътувания. Единственото което, ще трябва да сменяте е облеклото под спалния чувал, за да може бебето винаги да  спи в подходяща температура.

Какво е тог?

Тогът показва колко е дебел един спален чувал или колко топло пази, това е широко разпространен термин използван за обяснен ие на дебелината на завивките/чувалите. Спалните чували Gro отговарят на британските стандарти BS4745: 1990  както и новите стандрати BS 8510: 2009. Последните предложения на педиатрите са спалните чували да бъдат леки и да бъдат съобразени с британските стандарти да бъдат между 2.5 и 3 тог, за да бъдат подходящи за темпертаура 10 ° C и 20 ° C.

Защо спалните чували Gro нямат ръкави?

Спалните чували не трябва да имат ръкави за улеснение на циркулацията на въздуха и охлаждане на тялото на детето. ( бебетата, които спят в традиционни завивки винаги изкарват ръцете си извън завивката) Освен това дебелите ръкави ограничават движението на бебето и така нарушават неговия сън. Новите британски стандарти изрично посочват, че бебешките спални чували не трябва да имат ръкави и качулки. Когато времето е студено ние препоръчваме да облечете на бебето боди с дълъг ръкав и пижама отгоре, но никога спален чувал с ръкави.

Как да изпера спалния чувал на бебето ми?

Всички спални чували могат да се перат в пералня на 40 ° C. Може да се изсушат на простор и или на сушилня на по-ниски градуси, по-бърза програма. Като всички продукти направени от фин памук имат сколнност да се разширяват(отпускат) с 5%. Ако детето Ви има алергия и искате да перете спалния чувал на 60 ° C е възможно да се отпусне още малко. Като цяло помислете за околната среда и ако спалния чувал не е много мръсен го перете на 30 ° C!

От колко спални чувала имам нужда?

Тък като дори големите размери, ще ги използвате поне 1 година Ви препоръчваме да имате 2 спални чувала, така че за всеки "инцидент" да има резервен чувал. Също така много често майките купуват чувал 2.5 тог за вечерта и 1 тог за през деня.

Кой размер спален чувал да избера?

Спалните чували са разделени на 3 основни размера: 0-6 месеца, 6-18 месеца и 3-6 години. Компанията Gro произвежда и за възраст до 10 години, но основните размери са изброените по-горе.

Размер 0-6 месеца може да се носи след 4 килограма. В таблицата по-долу може да видите как да изберете размер за спалния чувал на бебето Ви. В първата колонка, ще видите приблизителна възраст на бебето и размера на спалния чувал, във втората минимално необходимо тегло на детето, за да може да носи спален чувал и третата е максимална дължина на детето.